Латинско име: Mentha piperita
Ботаническо семейство: Lamiaceae
Произход: Средиземноморски регион, Англия, Унгария, …
Използвани части: Стебло и листа
Ароматни молекули: Ментол, ментон
Ментата е многогодишни растение от умерените страни. Ментата, получена в резултат на естествена хибридизация, може да бъде разпозната по лилавите си стъбла, с квадратно сечение, тъмнозелените листа и острата миризма.
Обича хладни, глинести и варовикови почви. Дестилацията се извършва през месец юни, точно преди цъфтежа.
Свойства:
- Мощен аналгетик
- Антиинфекциозни
- Спазмолитични
- Стимулатор на храносмилателната система и панкреаса
- Противовъзпалително
- Намалява гаденето и повръщането
- Тонизира нервната система
Области на приложение:
Кожа: Травми и натъртвания (без отворени рани), ухапване от насекоми
Храносмилане: Остра диария, лош дъх, морска болест, гадене или повръщане, храносмилателни разстройства (подуване на корема, аерофагия, лошо храносмилане)
УНГ: Хрема и запушен нос,
Сърдечно-съдова система: Подути крака, тежки крака, ниско кръвно налягане,
Урогенитални: Цистит, простатит, болезнени менструации
Други предимства: Главоболие, мигрена,
Психика: Емоционален шок или непрекъснат страх, липса на концентрация, латентна депресия, интелектуални усилия, физическа или психическа умора, преумора (за определяне на правилните приоритети), тревога, тревожност.