Латинско име: Carum carvi
Ботаническо семейство: Apiaceae
Произход: Германия, Балканите, Египет, Холандия, Скандинавия
Използвана част: Семена
Ароматни молекули: L-карвон, лимонен
Кимионът расте по слънчеви склонове, като дава удължени семена. с характерен вкус. Може да се открие в различни хлябове или сирена, под фалшивото наименование „семена от кимион“.
Свойства:
- Подобрява храносмилането
- Предпазва и подпомага детоксикацията на черния дроб
- Стимулира секрецията на жлъчка от черния дроб
- Улеснява смилането на мазнините
- Спазмолитични
- Муколитични
Области на приложение:
Храносмилтелна система: Подуване на корема, аерофагия, метеоризъм, диария/запек, трудно и болезнено храносмилане (диспепсия), оригване, халитоза (лош дъх), чернодробна и жлъчна недостатъчност, гадене, чревни колики,
УНГ: Остър бронхит, назофарингит,
Психика: Мъка и безпокойство, липса на концентрация, латентна депресия, интелектуални слабост, физическа или психическа умора, стрес, преумора, храносмилателни и чревни разстройства от нервен произход
Други предимства: Кърмене (улеснява лактацията)