Латинско име: Citrus Bergamia
Ботаническо семейство: Rutaceae
Произход: Италия
Използвана част: Кората на плода
Ароматни молекули: Лимонен, линалилацетат, линалоол
Бергамотът е малък цитрусов плод, който наподобява лимон. Тъй като дървото бергамот не съществува в дивата природа, то вероятно е резултат от кръстосване. Кората на бергамота пожълтява, когато достигне зрялост, вътрешността му е горчива и кисела.
Свойства:
- Антибактериални и антисептични
- Стимулиращи храносмилането
- Спазмолитични
- Успокояващи и релаксиращи
Области на приложение:
Дерматология: Дерматити, екземи, псориазис
Белодробни и УНГ: Вирусни или бактериални инфекции
Храносмилателна система: Подуване на корема, колики, спазми, чревни газове и паразитози
Психика: Нервна умора, безсъние, нервност, стрес, раздразнителност, тревожност, дисбаланс на настроението и проблеми с концентрацията.