Латинско наименование: Anethum graveolens
Ботаническо семейство: Apiaceae (Umbellifera)
Произход: Франция, България, Холандия, Полша, Румъния
Използвани части: Цветове
Ароматни молекули: α-феландрен, лимонен, епоксиментен, d-карвон
Името на това растение идва от древногръцки “anethon”, което означава “който расте бързо”.
Още в Античността египтяните и гърците са били добре запознати с неговите храносмилателни, спазмолитични и успокоителни свойства. Храносмилателните свойства са признати и в аюрведическата медицина.
Свойства:
- Втечняващи и отхрачващи
- Жлъчегонни
- Улесняващи детоксикацията на черния дроб
- Помагащи храносмилането
- Облекчаващи гаденето
- Диуретични
- Спазмолитични
- Обезболяващи
Области на приложение:
Белодробни и УНГ : Бронхит, отит, кашлица,
Храносмилателна система: Подуване на корема, газове, колит, затруднено храносмилане, жлъчна недостатъчност (лошо храносмилане на мазнини), чернодробна недостатъчност, гадене,
Урогенитални: Болка в бъбреците
Психика: Психично тонизиране, нервно балансиране, концентрация (липса), увереност (липса), сезонна депресия, интелектуална умора, психическо напрежение