Латинско име: Cinnamomum zeylanicum
Ботаническо семейство: Lauraceae
Произход: Шри Ланка, Мадагаскар, Китай, Индия
Използвана част: Кора
Ароматни молекули: Канелен алдехид
Цейлонската канела се извлича от вътрешната кора на малко дърво, отглеждано в тропиците. В ароматерапията маслото на канелата се използва заради универсалните си антисептични, антиинфекциозни, антибактериални и общо стимулиращи свойства.
Свойства:
- Антивирусни, антибактериални, антимикотични и антипаразитни
- Имуностимулатор
- Стимулира храносмилането
- Тонизира целия организъм
Области на приложение:
Храносмилателна система: Подуване на корема, аерофагия, колит, колики, запек, спазми, диария, трудно или бавно храносмилане, чревна инфекция (стрептококи, стафилококи, кандидоза …), липса на апетит (възрастни и деца),
УНГ: Бронхит, грип, настинки,
Урогенитални: Цистит, уретрит, генитални инфекции
Психика: Тревожност, физическа и / или психическа астения, латентна депресия, фригидност, импотентност, умствени задръжки, сънливост,